Російські війська створили штурмовий "кулак" для прориву до Куп'янська, повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський у коментарі "Українській правді".

За його словами, на Куп'янському напрямку створено наступальне угруповання у складі восьми штурмових загонів "Шторм-Z". Мета росіян - прорвати оборону ЗСУ і вийти безпосередньо до Куп'янська. Тривають інтенсивні бої - деякі позиції по кілька разів переходять із рук у руки.

Одночасно російські війська намагалися наступати з району Новоселівського Луганської області, щоб розсікти угруповання ЗСУ ударом у фланг і оточити частину підрозділів бригади, яка тримає там оборону. Але українські війська відбивають усі спроби російської армії просунутися вперед.

7-8 серпня російські війська наступали в районах Синьківки, на підступах до Куп'янська, і в районі Іванівки біля адміністративного кордону з Луганською областю. Ці атаки було відбито.

8 серпня Сирський побував на Куп'янському напрямку і обговорив із командирами можливі подальші дії росіян і варіанти дій підрозділів ЗСУ.

Було ухвалено рішення для "гарантованого стримування противника і створення умов для подальшого його розгрому". Додатково військові частини посилять усіма необхідними засобами та боєприпасами.

Генерал-полковник Олександр Сирський безпосередньо обізнаний з особливостями ситуації в Харківській області. У липні 2022 року він керував операцією на Харківському напрямку, внаслідок якої війська РФ відсунули від міста на відстань, що перевищує дальність артилерійського вогню. Це серйозно підвищило безпеку населення Харкова. Потім він керував Харківським контрнаступом восени 2022 року, коли було звільнено всю область, крім 29 маленьких населених пунктів у Куп'янському районі.