Чиновниця з Куп’янського району перейшла на бік РФ. Спікер обласного управління СБУ Владислав Абдула повідомив, що колаборантка отримала вирок суду.

До повномасштабного вторгнення фігурантка справи, мешканка Дворічної, займала посаду головного спеціаліста відділу житлового господарства, містобудування, архітектури та власності Дворічанської селищної ради. У суді доведено, що влітку 2022 року вона добровільно підписала договір з окупаційною адміністрацією та зайняла незаконну посаду “в.о. заступника начальника територіального управління - начальника відділу ЖКГ Дворічанського теруправління Тимчасової цивільної адміністрації Куп'янського району Харківської області”.

З липня до вересня 2022 року жінка організовувала роботу місцевих комунальних підприємств в окупованій Дворічанській громаді, здійснювала підготовку комунальної сфери до опалювального сезону 2022/2023 року.

Після визволення району жінка переїхала зі звільненої Дворічної до Харкова. У березні 2023 року співробітники СБУ встановили її місцезнаходження та затримали.

У прокуратурі додали, що під час судового розгляду обвинувачена визнала вину лише частково. Вона пояснила, що "просто виконувала свої обов’язки" на посаді головного спеціаліста відділу житлового господарства, містобудування, архітектури та власності Дворічанської селищної ради. За версією жінки, представники окупантів погрожували їй, якщо вона не вийде на роботу, і вона підписала тимчасовий трудовий договір.

Однак Орджонікідзевський районний суд Харкова вирішив, що доказів сторони звинуівченні достатньо. За ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) 52-річна жінка отримала вирок - 7 років позбавлення волі.