Аграрії зібрали понад 1,3 млн тонн зерна в Харківській області, повідомили в обласній військовій адміністрації.

Найбільше намолотили пшениці - 1 млн тонн. Продовжують збирати ячмінь, горох, озиме жито, овес, гречку та просо. Розпочато збирання технічного соняшнику та сої. 

Сільськогосподарські підприємства Красноградського, Лозівського та Богодухівського районів майже завершили збирання озимих культур. Деякі вже почали збирати пізні зернові. Загалом в області фермери обробили 319,8 тисячі га.

Найвищий показник урожайності на Богодухівщині - 46,5 ц/га. 

Господарства області готують ґрунт для посіву озимих культур під урожай 2024 року. Агропідприємства Лозівського та Ізюмського районів завершили сіяти озимий ріпак. А озиму пшеницю висіяли майже на 4 тис. гектарів.

У 2022 році в області намолотили 1,9 млн тонн. Прогноз на 2023 рік становив 2,4 млн тонн. Це значно нижче, ніж у довоєнні роки: у 2021 році зібрали 4,8 млн тонн. Але збір врожаю триває.

Сільгоспроботам заважає високий рівень замінованості області. Так, торік на Харківщині засіяли лише 40% від угідь.  Утім, для власних потреб регіону потрібно близько 300 тис. тонн зернових. Решта продається за межі області, зокрема й за кордон.