У Харкові затримали інженерів-ядерників, які розробляли документацію для модернізації російських атомних станцій. Про це повідомили у СБУ.

У результаті спецоперації затримано шістьох колишніх посадовців проектних інститутів України, які працювали на підсанкційний російський "Росатом". Вони розробляли науково-дослідну та проектну документацію для модернізації російських атомних станцій:

  • Курської;
  • Ростовської;
  • Нововоронезької;
  • Балаковської.

Ключовим учасником угруповання був керівник харківської проектної організації, який відновив старі зв'язки з російськими партнерами через родича, власника підрядної фірми "Росатома". Вони контактували через месенджер та електронну пошту. Для виконання усього обсягу робіт чоловік залучив ще п'ятьох місцевих науковців-атомників.

За співпрацю з окупантами зрадники отримували гонорари у криптовалюті через підставних осіб.

Також у планах росіян було залучити зрадників до виконання високотехнологічних робіт на тимчасово захопленій території на півдні України. Там фігуранти мали допомогти окупантам повністю інтегрувати Запорізьку атомну електростанцію до енергетичної системи РФ.

СБУ вчасно запобігла спробам РФ заволодіти стратегічними українськими інноваціями. Всіх фігурантів затримано на стадії підготовки проєктів для окупантів. Їм інкримінується державна зрада і загрожує до 12 років тюрми.