РФ хоче знищити Вовчанськ і всі населені пункти вздовж кордону. Про це заявив голова Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі, пише “Суспільне”.

За його словами, протягом доби 6 лютого у Вовчанській громаді зафіксували шість влучань керованими авіабомбами. Були розбиті сільськогосподарські підприємства, зазнала пошкоджень школа. 

За оцінкою чиновника, ситуація з обстрілами в громаді - вкрай складна. Із лютого 2022-го громада перебувала під російською окупацією, восени того ж року її звільнили. Але після визволення не зупиняються обстріли Вовчанська і населених пунктів, які розташовані на кордоні з РФ.

"Це насамперед - терор цивільного населення, тому що ніяких стратегічних об'єктів на території громади немає, і в місті Вовчанську також. Обстріли ведуться тільки по населенню, по підприємствах, магазинах, школах, дитячих садочках - вся громада потерпає від обстрілів. На мою думку, країна-агресорка хоче знищити всі населені пункти, які розташовані вздовж кордону, і зробити там "сіру зону", - говорить Гамбарашвілі.

За його словами, кількість зруйнованого і пошкодженого майна у громаді збільшується щодня.

"На сьогодні дуже важко сказати точно, яка кількість зруйнованих або пошкоджених будинків, тому що місто велике, обстріли кожен день. Ми не встигаємо підраховувати, але середня цифра може бути до 50%", — повідомив Гамбарашвілі.

Попри обстріли у Вовчанській громаді живуть майже 11 тисяч людей. До війни кількість населення була близько 45 тис. У самому Вовчанську наразі 3,5 тис. мешканців, до війни було більше 19 тис. 

У людей є можливість евакуюватися, але виїжджають тільки ті, в кого зовсім розбито житло. Решта залишається, говорить посадовець.