Сьогодні на території Первомайської громади будуть відстрілювати лисиць. Про це повідомив мер Первомайського Микола Бакшеєв.

"Сьогодні на території нашої громади, знову здійснюється відстріл червоної лисиці навколо міста. Це пов'язано з випадками захворювання на сказ домашніх і диких тварин. Тому, якщо почуєте постріли - не лякайтеся, це наші мисливці. Бажаємо гарного дня". - написав мер у Telegram.

Відстріл лисиць проводять у мисливських угіддях області з грудня 2023 по лютий 2024 року. Планують убити близько 470 червоних лисиць. Це пов'язано із запобіганням поширенню сказу.

Червона лисиця - це основний розповсюджувач сказу на території області. Лисиці заражають домашніх тварин.

У 2023 році станом на початок грудня на території Харківської області зареєстровано 99 випадків сказу у тварин. Найбільше страждають безпритульні собаки та коти, а також збільшилася кількість захворювань великої рогатої худоби. 

Сказ - небезпечне інфекційне захворювання, що вражає центральну нервову систему. Передається під час укусу і через слину хворої тварини. Врятувати від сказу може тільки своєчасна вакцинація. Вона ефективна не пізніше двох тижнів з моменту укусу або контакту зі слиною тварини. Зазвичай графік вакцинації складається з п'яти щеплень.