В Україні із 1 лютого 2024 року припиняють виплати на проживання великій частині ВПО. Надалі будуть отримувати гроші ті переселенці, які вперше зареєстрували свої довідки ВПО 1 серпня 2023 року чи пізніше. Їм у серпні були призначені виплати на 6 місяців, деяким категоріям отримувачів виплати будуть автоматично подовжені на другий 6-місячний період.

Усі інші ВПО, тобто все переселенці, які були зареєстровані як ВПО до 1 серпня 2023 року і весь цей час отримували виплати на проживання, - з 1 лютого гроші отримувати не будуть.

Нагадаємо, розмір виплат ВПО на проживання такий:

  • дорослі люди щомісячно отримують 2000 грн;
  • діти та люди з інвалідністю – 3000 грн.

Як пояснила начальниця управління соціальних гарантій департаменту соцзахисту Харківської ОВА Інна Тертишна, відповідні зміни передбачені постановою Кабміна №709 від 11 липня.

За її словами, поки що виключень, які дозволили би «старим» ВПО і надалі отримувати виплати, – майже немає. Так, гроші надалі будуть платити тим людям, які потрапили під обов’язкову евакуацію після 1 серпня 2023 року, а також тим ВПО, хто звернувся за допомогою після 1 серпня 2023-го та у кого знищене житло, і це підтверджене документально.

Інна Тертишна наголосила, що наразі на центральному рівні обговорюється питання можливості продовження виплат для найбільш незахищених категорій населення – зокрема, пенсіонерів, мешканців територій активних бойових дій та інших.

Навіть після скасування виплат на проживання довідка ВПО для переселенців зберігається. Це значить, що вони можуть користуватися іншими видами соціальної допомоги. За словами Інни Тертишної, після закінчення виплати допомоги, у разі виникнення складних життєвих обставин, зумовлених відсутністю місця проживання та неможливістю повернутися додому, ВПО можуть звернутися до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або надавача соціальних послуг для отримання соціальних послуг.

У Харківській області на обліку перебуває приблизно 529 тисяч ВПО. Скільком із них із лютого скасують виплати – поки що сказати важко, ведуться підрахунки.

У 2022 році в цілому по Україні допомогу отримали понад 1,8 мільйона осіб, на що з державного бюджету виділили 57 млрд грн. При цьому допомога призначалася безстроково.