У Харкові на станціях метро "Героїв праці" та "23 серпня" все ще ночують близько 90 людей. Це підтвердив "Укрінформу" харківський міський голова Ігор Терехов.

"На "Героїв праці" - близько 60 осіб, решта - на "23 серпня". Це люди, які так були налякані, що вони зараз не можуть вийти, не можуть уночі перебувати на поверхні. Це чисто справа в психології", - сказав він.

За словами мера, після того, як метро запустили наприкінці травня, більшість людей, які там жили з початку війни, переселилися до гуртожитків, які їм надали, а хтось повернувся додому. Для більшості цей процес пройшов безболісно, але частина людей, здебільшого з "Героїв праці", була проти того, щоб залишати безпечне укриття.

"Була у мене з ними дуже нелегка розмова. Тим не менш, домовилися, що ми підженемо автобуси, покажемо місця, куди ми пропонуємо заселитися, не підійде – добре, домовлятимемося далі. І більшості підійшло. І ми згодом відкрили станцію. Зараз невелика кількість людей знаходиться там. У них є житло, є незруйновані будинки, але психологічно вони бояться вночі там перебувати, тому ночують у метро, неодноразово туди викликали швидку, неодноразово виявляли Covid-19 і так далі, але все одно люди там залишаються. Треба працювати з цими людьми, вони дуже потребують психологічної допомоги", – додав мер.

Наразі люди займають по одному вестибюлю на двох станціях, із платформ усі намети прибрали.

Доречі, саме в метро – у безпечному місці – мерія ухвалила рішення встановити новорічну ялинку та святкові інсталяції.