До Держпродспоживслужби звернувся мешканець багатоквартирного будинку по вулиці Гвардійців Широнінців, 15/46, зі скаргою на постійний гул компресора холодильника, що знаходився у приміщенні продуктового магазину на першому поверсі житлового будинку.

Чиновники провели перевірку і винесли припис про усунення шуму з вимогою підтвердити цей факт шляхом лабораторних вимірів рівня, які мають бути проведені на другому поверсі житлового будинку заявника. 

В Україні законом "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" заборонено заборонено перевищувати санітарні норми з 10 вечора до 8 ранку. Норми ці такі:

  • У квартирах, житлових будинках, пансіонатах, інтернатах удень рівень шуму не повинен перевищувати 55 децибел, уночі - 45. 
  • Для готелів і гуртожитків допустимі норми інші: 60 децибел - удень і 50 - уночі. На майданчиках відпочинку біля будинків норма - до 60 децибел. 
  • У залах кафе і ресторанів - до 70 децибел. 
  • У торгових залах, аеропортах і залах очікування на вокзалах - до 75 децибел. 

Водночас генератори, які широко використовуються зараз, видають рівень шуму в 60-70 децибел, тому їхнє використання може призвести до порушення санітарних норм і скарг.