"Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації" передали з державної власності громадам Харківської області. Рішення сьогодні, 5 жовтня, ухвалили депутати на сесії облради.

Очільник ХОВА Олег Синєгубов заявив, що цей центр "вкрай необхідний як захисникам України, які дістали поранення, так і цивільним жителям області, які постраждали від російських обстрілів".

Від початку вторгнення РФ, за даними губернатора, понад 150 жителів Харківської області, зокрема й діти, перенесли ампутації і потребують протезування та реабілітації. 

З початку 2023 року центр протезування тимчасово припинив роботу через реорганізацію. Його передали з балансу Мінсоцполітики до Міністерства охорони здоров'я. Директор Департаменту охорони здоров'я ХОВА Максим Хаустов тоді заявляв, що після переходу до МОЗ центр зможе укласти договори з Національною службою охорони здоров'я (НСЗУ), отримати кошти і продовжити роботу.

2 серпня 2023 року Харківська облрада отримала від Фонду держмайна погодження на передачу центру в обласну власність. 

Взяти заклад у власність хотіла і Харківська міськрада. У серпні 2023 року в мерії повідомили, що понад пів року працюють над передачею центру протезування місту. Колектив установи турбувався, що центр можуть приватизувати.

"Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації" надає свої послуги людям з інвалідністю багато десятиліть (рік заснування - 1946-й). До війни він обслуговував 2 тис. пацієнтів на рік, більшість із яких - діти. Інститут мав 180 ліжок для пацієнтів, 5 відділень практичної клініки та 7 наукових підрозділів. У команді працювало 250 фахівців.