Спецоперація української розвідки із захоплення російського вертольота Мі-8 отримала кодову назву "Синиця". Її готували кілька місяців і провели 9 серпня на території Вовчанської громади. У Головному управлінні розвідки Міноборони оприлюднили деталі спецоперації: у документальному фільмі "Збиті льотчики Росії" розкрили подробиці передачі гелікоптера, а також особу пілота.

Вертоліт Мі-8 є наймасовішим в історії авіації. Основне його призначення - перевезення людей і вантажів. Максимальна злітна вага - не більше 12 тонн. Максимальна швидкість біля землі - до 250 км/год, на висоті 500 метрів - 225 км/год.

Пілот захопленого вертольота - 28-річний капітан Максим Кузьмінов - служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації, який дислокувався в Приморському краї РФ. Він сам зв'язався з представниками розвідки України і в обмін на гарантії безпеки, нові документи і винагороду погодився переправити вертоліт на територію України.

Представники військової розвідки України змогли організувати безпечний коридор. Пілот на гранично малій висоті в режимі радіомовчання перелетів через кордон, де успішно приземлився. Двоє інших членів екіпажу вертольота, які не знали про реальні плани пілота, вирішили не здаватися в полон і загинули одразу після посадки.

Свій вчинок Максим Кузьмінов пояснив неприйняттям війни, яку розв'язала РФ проти України, а також небажанням бути причетним до військових злочинів. Зараз пілот і його сім'я перебувають в Україні.