Місто Первомайський у Харківській області змінює систему збору сміття. Про це повідомив мер Микола Бакшеєв.

У місті вже встановили кілька різнокольорових контейнерів для роздільного збору пластику, паперу та скла. Загалом у Первомайському планують встановити 40 багатосекційних металевих контейнерів для роздільного збору.

Також передбачена закупівля комунальної техніки для якіснішого надання послуг та аварійного ремонту мереж та інформування мешканців про роздільний збір відходів.

На сьогодні Первомайська ОТГ вже отримала телескопічний навантажувач, а незабаром очікується надходження міні-екскаватора та екскаватора для обслуговування теплових мереж.

За словами Бакшеєва, ці зміни відбуваються в рамках проекту "Покращення якості надання комунальних послуг та поводження з ТПВ у Первомайській громаді". Він реалізується за підтримки міжнародної фінансової організації НЕФКО. Головними цілями проекту є зменшення обсягів відходів на полігонах, підвищення рівня роздільного збору сміття, скорочення забруднення довкілля та екологічна просвіта населення.

Роздільний збір сміття допомагає зберегти ресурси, заощадити енергію, зменшити забруднення та сформувати більш екологічну та економічно життєздатну модель поводження з відходами.

Роздільний збір сміття має низку переваг та корисних ефектів:

  • зменшення навантаження на полігони та сміттєзвалища. Менша кількість відходів, що захоронюються, сповільнює їх заповнення та подовжує термін експлуатації;
  • ресурсозбереження. Значна частина відсортованих відходів може бути перероблена та повернута у виробничий цикл у вигляді вторинної сировини. Це економить природні ресурси;
  • енергозбереження. Переробка вторсировини потребує менше енергії, ніж виробництво з первинних матеріалів;
  • скорочення викидів парникових газів, пов'язаних із видобутком ресурсів та виробництвом;
  • зменшення забруднення навколишнього середовища побутовими відходами;
  • економічна вигода для міст, оскільки вартість захоронення відходів вища за вартість їх переробки;
  • підвищення екологічної свідомості та культури населення;
  • формування відповідального ставлення до споживання товарів та упаковки;
  • можливість отримання коштів від реалізації вторинної сировини та інвестування їх у розвиток системи роздільного збору.