Співробітники СБУ повідомили про підозру 64-річній мешканці Вовчанська, яка добровільно пішла на співпрацю з росіянами під час окупації міста. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

За даними слідства, жінка намагалася впровадити стандарти освіти РФ у "Вовчанському ліцеї № 7". Пізніше окупанти створили "Середню загальноосвітню школу №4", використавши приміщення та матеріальну базу захопленого ліцею.

Колаборантка отримала від окупантів партію свіжонадрукованих російських підручників, за якими хотіла навчати українських дітей. У підручниках була неправдива інформація, зокрема, там заперечувалися українська національна ідентичність і державний суверенітет.

Окрім цього, жінка проводила наради з трудовим колективом, на яких закликала працівників викладати за стандартами РФ. Вона навіть видала учням атестати, підписані керівником окупаційної адміністрації Віталієм Ганчевим.

Затриманій повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 111-1 (Колабораціоністська діяльність) Кримінального кодексу України.

Що їй загрожує

  • виправні роботи на строк до двох років,
  • або арешт на строк до шести місяців,
  • або позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.