Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що співробітники ТЦК не можуть самовільно затримувати людей на вулицях. Про це він розповів в інтерв'ю "Суспільному".

“Вони не можуть ходити по вулицях і фізично затримувати громадян України із застосуванням фізичної сили. Не можуть. Це нонсенс. Хто від цього виграє? Армія? Ні. Громадяни України, які бояться виходити на вулицю? Ні”, – підкреслив Лубінець.

За його словами, правильним є підхід, коли ТЦК надають Нацполіції списки осіб, які ухиляються від мобілізації. Саме поліцейські мають повноваження зупиняти людей, перевіряти документи, озвучувати законні вимоги та надавати інформацію ТЦК для подальшої перевірки. Як приклад він навів роботу Полтавської ТЦК.

Лубінець виступає проти розширення повноважень ТЦК, яке пропонувалося в першій редакції законопроєкту про нові правила мобілізації. Він наголошує на неприпустимості свавільних затримань з боку працівників ТЦК.

Наразі в Україні триває обговорення нового закону про мобілізацію. У лютому він був ухвалений в першому читанні. Минулого тижня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки завершив розгляд правок до законопроєкту: їх було понад 4000.