Польща обіцяє допомогти у відновленні Харківської області. Це обговорили на зустрічі заступника начальника ХОВА Євгена Іванова та голови комісії Сейму Республіки Польща з питань міжнародної співпраці Павла Коваля й надзвичайного і повноважного посла Республіки Польща в Україні Ярослава Гузи.

Коваль розповів, що Польща планує посилити свою участь у відбудові Харківщини та поглибити співпрацю з обласною військовою адміністрацією у проєктах, що вже реалізуються в регіоні. Він зазначив, що важливо розуміти найгостріші запити, які зараз постають перед Харківською областю, для надання підтримки регіону.

За словами Іванова, наразі перед військовою адміністрацією стоїть низка завдань:

  • допомога ВПО;
  • відновлення об'єктів цивільної та критичної інфраструктури;
  • розмінування територій; 
  • допомога ЗСУ;
  • будівництво фортифікаційних і оборонних споруд. 

Сторони домовилися підготувати спільний план першочергових дій в напрямку взаємної співпраці. Окрему увагу приділили питанню розмінування території Харківської області та перспективі залучення відповідних польських фахівців.

Крім того, відновлювати Харків після війни готові допомогти США та Туреччина. Також надавати допомогу планує Всесвітня лютеранська організація, про що був підписаний Меморандум у травні 2023 року. У пріоритеті буде відновлення пошкоджених обстрілами приватних будинків та шкіл. Мер Харкова Ігор Терехов говорив, що Харкову також надаватимуть допомогу мери міст США. Крім того, відновлювати постраждалі від обстрілів школи міста допоможе ООН.

Наразі Польща та уряд Тайваню відновлюють дахи будинків у Змієві, які постраждали під час ракетної атаки на місто 8 січня. Німеччина фінансує ремонт у ХНУ імені Каразіна після удару РФ по Харкову 2 січня 2024 року.