У Балаклії відновила роботу зруйнована окупантами багатопрофільна лікарня. Про це повідомили у ХОВА.

До початку повномасштабного вторгнення Балаклійська клінічна багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування налічувала 614 співробітників. Тут цілодобово надавалася спеціалізована висококваліфікована медична допомога населенню. Під час окупації міста лікарня зазнала значних пошкоджень. Обстрілами росіян були зруйновані зовнішні та внутрішні стіни, двері, вікна, покрівля та переходи між корпусами.

Після звільнення Балаклії вже у жовтні було розпочато відновлення багатопрофільної лікарні. Тепер у медзакладі запрацює терапевтичне, хірургічне, неврологічне, інфекційне, акушерсько-гінекологічне відділення, а також відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Як зазначив голова ХОВА Олег Синєгубов, відновлення лікарні відбувається коштом із резервного фонду державного бюджету для ліквідації наслідків бойових дій у Харківській області, а також з обласного бюджету. Окрім завданих збитків внаслідок обстрілів, окупанти також пограбували медустанову. Наприклад, частину обладнання із цієї лікарні знайшли у Куп'янську.

За словами Олега Синєгубова, приблизно 300 медустанов Харківщини постраждали через дії окупантів. Це заклади різного рівня: від амбулаторій до районних та обласних лікарень. Так, наприклад, у липні в Циркунах окупанти знищили лікарню прямим пострілом із танка. Будівля практично повністю вигоріла, на щастя, з початку війни там не було людей.

Нині у Балаклії перебуває близько 16 тисяч людей, вони поступово повертаються до міста. За словами директора лікарні Марини Руденко, їм вдалося повернути вже понад 60% усіх працівників та, зокрема, 70% лікарів. Поки лікарня не функціонувала, пацієнтів приймали у поліклінічному відділенні – людей на деокупованих територіях не залишили без допомоги.