Гендиректор Куп'янського молочноконсервного комбінату Олександр Радченко вийшов під заставу з-під варти. Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області ухвалив таке рішення, посилаючись на літній вік та стан здоров'я обвинуваченого (Радченко – 71 рік). Про це повідомляє Mediaport. Сума застави склала 1 млн. 73 тисячі гривень.

Куп'янський молочноконсервний комбінат – компанія, відома у всій Україні. До російського повномасштабного вторгнення, за інформацією Спілки молочних підприємств України, комбінат випускав понад 45 найменувань молочної продукції під брендом "Заріччя".

Олександра Радченка звинувачують у пособництві російським окупантам. Його затримали невдовзі після звільнення Куп'янська за підозрою у допомозі державі-агресорові (ч. 1 ст. 111-2 КК України; передбачає покарання від 10 до 12 років позбавлення волі).

Радченка випустили ще 21 грудня минулого року. Прокурор оскаржив рішення: посилався на те, що Радченко може переховуватись, впливати на свідків, вчинити інші злочини. Але апеляційний суд залишив рішення чинним.

Чергове засідання відбулось 2 квітня. Суд виніс ухвалу про примусовий привод свідків і відклав розгляд. Також обвинувачений має прибувати до суду за кожним викликом, здати паспорти для виїзду за кордон, утриматися від спілкування зі свідками та не виїжджати без дозволу суду з місця проживання – у визначенні зазначено, що це Харків.

За версією слідства, під час російської окупації Радченко "налагодив стійкі робітники та ідеологічні зв'язки із представниками Росії".

“З так званим ВДА Куп'янського району обвинувачений уклав договір постачання товару на загальну суму понад 3,5 млн. гривень. Крім того, з травня по вересень 2022 року гендиректор уклав контракти на реалізацію молочної продукції з підприємствами в окупованому Луганську на суму близько 100 млн гривень”, - повідомляли в прокуратурі.

Під час проведення обшуку на заводі правоохоронці вилучили понад півмільйона російських рублів.

Олександр Радченко у Куп'янську брав участь у роботі держорганів та органів місцевого самоврядування. 2005 року за президента Ющенка він очолював Куп'янську райдержадміністрацію. 2020 року вибрався до Куп'янської райради від президентської “Слуги народу”. Після затримання та підозри партія позбавила його мандата.

Нині Радченко свою провину не визнає.