У Балаклії Ізюмского району викрито трьох колаборантів, які влаштувались на роботу до "відділу освіти Балаклійського територіального управління" при окупаційній адміністрації.

У травні 2022 року 39-річна жінка розпочала роботу "секретарем" й вела прийом та реєстрацію заяв на влаштування дітей до шкіл, дитячих садків, а також до табору, який знаходиться на території РФ в Геленджику. Правоохоронці зібрали докази протиправної діяльності жінки і викрили її.

Друга колаборантка - 31-річна жінка у червні 2022 року добровільно уклала трудовий договір з представниками окупаційної адміністрації та стала "юрисконсультом". Вона займалась оформленням і підготовкою документів, зокрема договорів, автобіографій, особистих карток інших співробітників.

Третій - 52-річний чоловік. Він у червні 2022 року став "начальником господарської групи". На цій посаді пристосуванець складав описи пошкоджених обстрілами з боку РФ будівель шкіл та дитячих садків, протоколи та акти для підготовки до опалювального сезону навчальних закладів та виконував інші обов’язки.

Ці двоє колаборантів втекли на непідконтрольні території й наразі переховуються від слідства.

Всім трьом особам повідомлено про підозру за фактом колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 111-1 КК України). Їм загрожує позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.