У Чугуївському районі місцеві жителі самі підпалюють поля, щоб розмінувати їх. Йдеться про село Гракове, пише "Накипіло".

Гракове - село в Чугуївському районі області за 60 км від Харкова. До війни тут проживали близько 700 осіб. Село перебувало в окупації пів року. Його звільнили 6 вересня 2022 року внаслідок контрнаступу ЗСУ.

Околиці села ще не розміновані, і місцеві жителі підпалюють траву, щоб ліквідувати бодай частину снарядів, що не розірвалися, які залишили російські військові.

Вважається, що підпал поля для розмінування - це небезпечний і неефективний метод. Він може призвести до серйозних наслідків і завдати шкоди навколишній природі. Натомість для розмінування краще використовувати спеціалізовані техніки та обладнання, а також навчених фахівців, щоб мінімізувати ризики та забезпечити безпеку.

За оцінками експертів, Харківська область - одна з найбільш замінованих у країні. Для повного розмінування регіону може знадобитися не менше 10 років.

Рятувальники неодноразово закликали жителів регіону пам'ятати про високу мінну небезпеку, не пересуватися невідомими або неперевіреними дорогами, не відвідувати лісів, полів, заплави річок у місцях, де точилися бої або які перебували під окупацією. У разі виявлення боєприпасу жителів регіону просять повідомляти за телефонами 101 і 102.