У Коломаку Богодухівського району планують відкрити центральний краєзнавчий музей. А поки що місцева молодь запустила його вебверсію під назвою "Коломацький замок", пише "Слобідський край".

На онлайн-сторінці "Коломацького замку" представлені відредаговані архівні документи, репродукції та реконструкції зображень. Серед експонатів - Коломацький герб XVIII століття, план-схема селища того ж періоду, зображення місцевих храмів, шкіл тощо.

Ідея відкриття муніципального музею виникла у керівництва громади ще до повномасштабного російського вторгнення. За словами очільника Коломацької громади Володимира Гуртового, тоді були розроблені туристичні маршрути та виділено приміщення під майбутню експозицію. Однак з 2022 року це місце використовується для видачі гуманітарної допомоги.

"Попри війну життя триває, тому ми вирішили відновити роботу зі створення музею. Наш край історичний, тому створення краєзнавчого музею дуже необхідне. Маємо зібрати всю історію в одному місці та оберігати її" , - наголосив Гуртовий.

Ініціатори проєкту закликають місцевих жителів долучатися та підтримати створення "по-справжньому народного музею" Коломацької громади.

Територія сучасного Коломака та його околиць була заселена в середині І тис. до н. е. скіфськими племенами, про що свідчать городище в урочищі Лозовий Яр та група курганів. Вперше Коломак згадується у розписі за 1571 рік як городище. До повномасштабного вторгнення у населенному пункті проживало 3844 особи.