У Харкові планують створити наукове містечко. 1 лютого члени архітектурного бюро Нормана Фостера презентували проєкт "Науковий квартал", повідомив міський голова Ігор Терехов.

Мета наукового містечка - залучити молодь, науковців та айтівців працювати у місті для економічного розвитку Харкова.

Співголова відділу архітектури та технологій Фонду Нормана Фостера Альберто Сендоя підкреслив, що наукове містечко має стати осередком для сприяння розвитку молодих талантів. Він впевнений, що підприємці, які там працюватимуть, повинні мати можливість легко і швидко зареєструвати своє підприємство і не повинні обтяжуватися зайвими регуляторними процедурами. 

Також він сказав, що цього року будуть допрацьовані три з пʼяти пілотних стратегій, розробку яких фінансують міжнародні партнери Харкова:

  •  "Житло";
  • "Спадщина";
  • "Науковий квартал". 

Терехов зазначив, що Харків був і залишається центром промисловості на Сході України, і майбутня економічна модель міста має розроблятися з пріоритетом на збереження і розвиток цих виробничих потужностей. За його словами, економічну модель міста надважливо створити вже зараз, під час війни. Розвиток наукових парків на базі вишів дозволить залучити більше підприємців, айтівців та молоді. 

Норман Фостер - один із найвідоміших архітекторів Великої Британії, його архітектурне бюро Foster + Partners є найбільшим у країні та має філії в усьому світі. Він вважається одним з творців стилю хай-тек. Наразі створений Генеральний план відновлення міста й вже презентовано п’ять пілотних проєктів.

Крім британського архітектора, у обговоренні проєкту беруть участь представники Європейської економічної комісії ООН та експерти Оксфордського та Гарвардського університетів.