Оскільську ГЕС в Ізюмському районі, яку частково зруйнували російські війська навесні 2022 року, планують відновити. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

В Оскільському водосховищі після бойових дій - у п’ять разів менше води.

“Оскільська та Каховська ГЕС – це не просто маневрові потужності: це наша генерація, яка повністю відповідає цілям зеленого переходу, нашій енергетичній стратегії. Безумовно, треба відновити цей об’єкт”, – заявив міністр.

Він зазначив, що для відновлення будуть залучати іноземних партнерів. Планують запросити до проєкту країни, які максимально використовують гідрогенерацію. Зокрема, є країни, де частка гідрогенерації сягає половини електроенергії. Тому з ними працюють, щоб отримати їхній досвід та технології для відновлення.

Оскільська ГЕС – мала гідроелектростанція на річці Оскіл на лівому притоці Сіверського Донця в Ізюмському районі. В експлуатації була з 1958 року. На станції працювали 20 людей. У рік там виробляли 15-20 млн кВт\ч електроенергії. Електрику зі станції використовували для сіл Ізюмського району.