У Харківській області офіційно зареєстровано 14 дітей, батьки яких загинули внаслідок військової агресії РФ. Як повідомили у прес-службі ХОВА, дітям надають усю необхідну гуманітарну допомогу.

Опікуни можуть звернутися до Обласного штабу, де їм видають підгузки, харчування для малюків, а також одяг, засоби гігієни, продукти для дітей старшого віку тощо.

Волонтерка штабу Дар’я Чирва розповідає, що зазвичай опікуни отримують гуманітарну допомогу раз на місяць, але якщо буде потреба в чомусь частіше - їх усім забезпечать. 

"Пропонуємо все, що є у нас на складах, а люди самі вибирають, що саме їм потрібно. Найчастіше беруть маленьким дітям підгузки та харчування. Загалом це їжа, теплий одяг і взуття, тому що багато сімей втратили свої домівки і всі речі залишились там", - зазначила Дар’я Чирва.

Переважно опікунами стають близькі родичі дітей. Серед таких - Зоя Шумаріна. Війна росії проти України забрала у неї двох доньок, тож тепер жінка піклується про своїх трьох онуків - 5, 8 і 12 років.

"Старшу дочку вбили 5 квітня в Тишках, розстріляли в машині. Її дітей привезли мені на третій день. І онук залишився від молодшої дочки, вона загинула 16 квітня", - розповіла Зоя Шумаріна.

Отримує допомогу і Микола Медведєв, який внаслідок російського обстрілу втратив дружину й тепер сам піклується про двох дітей - 10-річну доньку на 6-місячного сина. Молодший народився в березні, під час активних ворожих бомбардувань Харкова. Немовляті не встигли навіть зробити свідоцтво про народження. 

"Дача у нас у Чугуївському районі, селі П'ятницьке. Поїхали туди з Харкова, бо думали, що буде спокійніше. Дружина гуляла на дворі з дитиною, там і загинула. Люди питають: як ти все це пережив? Кажу, що не маю вибору, у мене двоє дітей. Треба жити для них", - розповів Микола Медведєв.

Незважаючи на війну та її наслідки, діти, що залишились без батьків, повинні жити в безпеці та комфорті, це - завдання дорослих. Тому у сервісі "Дія" запустили послугу реєстрації для потенційних батьків, які хочуть усиновити дитину.

Як зареєструватися онлайн:

  • увійдіть до кабінету на порталі "Дія": diia.gov.ua;
  • виберіть "Послуги" - "Сім'я" - "Усиновлення: реєстрація кандидатом";
  • заповніть анкету, вказавши дані про шлюб та чоловіка/дружину, фактичну адресу проживання та про дитину, яку ви хочете усиновити: стать, вік;
  • завантажте необхідні документи;
  • підпишіть заяву е-підписом та натисніть "Надіслати".

Заява буде перевірена працівником служби у справах дітей. Це триватиме 5 робочих днів.

"Після цього служба у справах дітей відвідає вас додому, щоб переконатися, що там може жити дитина. Якщо все добре – усиновлювачів чекає подальша реєстрація статусу кандидата", - йдеться у повідомленні.