Державний акт на землю, який послужив підставою для порушення кримінальної справи за фактом перевищення службових повноважень екс-губернатором Харківської області, головою Харківської облорганізації ВО "Батьківщина" Арсеном Аваковим, випадково виявили під час інвентаризації в місцевому Держкомземі. Про це 31 січня заявив журналістам начальник Головного управління Держкомзему в Харківській області Михайло Клепач.

За його словами, інвентаризація в архівах усіх відділень Держкомзему в Харківській області проводиться в кінці кожного року. Крім того, за словами М.Клепача, разом із кожним актом в архіві зберігається справа з підшивкою документів - наприклад, розпорядження, на підставі якого виданий акт. Саме це і дозволило визначити, що держакт в січні 2009 р. був виданий з порушеннями.

"Цей держакт я бачив особисто ще до того, як прийшли і провели виїмку документів. Він підписаний, на ньому стоїть печатки облдержадміністрації та Держкомзему. Є підпис Олексієнка (у той час - начальник облуправління Держкомзему - "SQ") і Авакова. Але я не експерт і не можу сказати, чи точно ці підписи належать цим людям", - зазначив М.Клепач.

У той же час начальник Держкомзему в Харківській області не зміг пояснити, чому цей держакт виявили в Держкомземі через два роки, тоді як аналогічна інвентаризація проходила у відомстві і в кінці 2010 р.

Довідка "SQ". На початку січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район). За інформацією начальника Головного юридичного управління Харківської обладміністрації Костянтина Прокоп'єва, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто А.Аваковим і колишнім керівником Головного управління Держкомзему в Харківській області Юрієм Алексієнком.

26 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень головою Харківської облдержадміністрації Арсеном Аваковим. Справу порушено за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, карається позбавленням волі терміном від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років).