Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко зможе взяти участь у президентських виборах, якщо з неї буде знята судимість. Про це в ефірі телеканалу "Інтер" заявив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін, передав УНІАН.

Р. Кузьмін зазначив, що апеляцію захисту Ю. Тимошенко щодо "газової справи" отримано, прокурори її вивчають. "Нічого нового адвокати не сказали", - зазначив Р. Кузьмін, додавши, що підтримку звинувачення в апеляційному суді будуть здійснювати ті ж прокурори, які брали участь у справі.

Р. Кузьмін пояснив, що апеляційний суд може залишити вирок в силі, змінити його або скасувати. Протягом трьох місяців, як визначено законом, буде винесено остаточне рішення, і вирок Печерського райсуду набуде чинності, якщо буде підтверджений при апеляції.

Також екс-прем'єр буде звільнена, якщо 365-а стаття, за якою її засудили, буде виключена з Кримінального кодексу, заявив перший заступник генпрокурора. "Якщо стаття, за якою була засуджена Ю.Тимошенко, буде скасована, то це - безумовна підстава для її звільнення", - наголосив Р. Кузьмін.

Довідка "SQ". Печерський районний суд Києва 11 жовтня засудив Ю. Тимошенко до 7 років позбавлення волі. Її визнали винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень) з позбавленням права займати певні державні посади на три роки. Суд також зобов'язав Ю. Тимошенко відшкодувати НАК "Нафтогаз Україна" 1 млрд. 516 млн. грн. та судові витрати. 24 жовтня Ю. Тимошенко подала апеляцію на рішення суду.

Політсили Європарламенту висловили жаль з приводу вироку екс-прем'єр-міністру України Ю. Тимошенко, який, на їхню думку, "є порушенням прав людини і зловживанням судовою владою для політичного придушення провідного опозиційного політика України". Вони також закликали українську владу забезпечити справедливість, прозорість і неупередженість оскарження Ю. Тимошенко цього вироку і наполягають на наданні їй можливості брати участь в майбутніх виборах в Україні. На їхню думку, ст. 365 Кримінального кодексу, за якою Ю. Тимошенко був винесений вирок, не відповідає стандартам ЄС та ООН.