Новий закон про корупцію в частині опублікування особистої інформації про чиновників вступає в протиріччя з чинним законодавством. Наприклад, можливість опублікування банківських рахунків, передбачена законом про корупцію, суперечить Цивільному кодексу і законам про банки і банківську діяльність. Про це 29 червня під час семінару, присвяченого роз'ясненню основних положень закону України "Про засади запобігання та протидії корупції", повідомив професор кафедри адміністративного права Національного університету "Юридична академія України ім.Ярослава Мудрого" Володимир Гаращук.

За його словами, публікувати банківські рахунки потрібно, щоб відстежувати, чи немає на рахунках чиновників сум, які не відповідають їх заробітній платі. Але в законі про банки міститься норма про банківську таємницю. "Чому не враховано цю розбіжність, я не знаю і можу тільки констатувати факт. Існує правило, що пізніше прийнята законодавча норма має пріоритет над раніше існуючою. Тобто, в принципі, потрібно орієнтуватися на нову норму і вносити зміни до статей Цивільного кодексу та в закон про банківську діяльність", - заявив В.Гаращук.

Він також зазначив, що законом про корупцію вводиться поняття "незаконного збагачення". Незаконне збагачення в розмірі до 100 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян, що становить зараз 17 грн., спричинить адміністративну відповідальність, збагачення на більш ніж 100 мінімумів - кримінальну. Неправомірна вигода в розмірі менше 100 неоподатковуваних мінімумів тягне штраф від 150 до 500 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян. Ще одне нововведення закону в тому, що він заборонив місцевій владі вимагати спонсорського участь у будь-яких проектах. "Заборона на спонсорство існує, але покарання за її порушення не передбачене. Це декларативна норма, на рівні побажання. Покарати, звичайно, за цією нормою теж можна, але потрібно орієнтуватися по ситуації. Адже можливо, що підприємцю викрутили руки і сказали, що якщо не буде спонсорської допомоги, то його "задавлять" перевірками. А якщо людина виросла в цьому селищі і бажає відремонтувати дорогу, добровільно внесла спонсорські кошти, то це правильно і не заборонено законом", - заявив В.Гаращук.

Він також повідомив, що в новому законі немає заборони на подарунки між юридичними особами. Наприклад, міськрада й облрада можуть обмінюватися подарунками. В цілому новий закон у порівнянні з редакцією 1995 р. не зазнав істотних змін. Виключення з переліку суб'єктів, відповідальних за корупційні правопорушення, юридичних осіб є позитивним моментом нового закону, зазначив В.Гаращук.

За словами голови Харківської облради Сергій Чернов, побороти корупцію за рік неможливо, для цього потрібен значно більший термін, оскільки це соціальне явище. "Але суспільство має рухатися в цьому напрямку. Батьки повинні з дитинства привчати дітей дотримуватися певних суспільних правил. Адже рівень корупції перебуває в прямій залежності від рівня зрілості суспільства, реалізації в ньому правових і демократичних принципів", - заявив С.Чернов.

За його словами, зараз немає проблем, через які потрібно було б переглянути нормативні акти облради у зв'язку з новим законом. "Юристи ще раз вивчать усі нормативні акти, і якщо буде необхідно щось змінити, це буде змінено. Рішення облради приймаються публічно, обговорюються в комісіях, і ми не будемо змінювати методи роботи. Ми працюємо гранично відкрито і правильно в чинному правовому полі" , - заявив С.Чернов.

Як зазначив завідувач наукового відділу Інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Академії правових наук України, доктор юридичних наук Павло Любченко, тільки 36% населення України готові боротися з корупцією, інші вважають її зручним інструментом для досягнення особистих цілей. "У таких умовах боротися з корупцією дуже важко", - заявив П.Любченко.

Довідка "SQ". 29 червня за ініціативи голови Харківської облради Сергія Чернова відбувся семінар, присвячений роз'ясненню основних положень закону України "Про засади запобігання та протидії корупції". Закон був прийнятий 7 квітня, набуває чинності 1 липня 2011 р. У семінарі взяли участь депутати обласної ради, посадові особи органів місцевого самоврядування Харківської області.