Инициативы Харьковской области в реформировании медицины полезны для всей Украины - зампредседателя Администрации президента И. Акимова"Ініціативи Харківської області у реформуванні медицини можуть бути поширені по всій Україні", - заявила 28 листопада в Харкові перший заступник голови Адміністрації президента України Ірина Акімова під час відвідин Обласної клінічної лікарні - Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.
За словами І.Акімової, вона побачила в області цікаві ініціативи у галузі медицини. "Вони гідні того, щоб поширити їх на території всієї Україні. Сьогодні ми були в Центральній диспетчерській службі швидкої та невідкладної допомоги. Це абсолютно новий підхід до роботи "швидкої", завдяки якому лікарі можуть доїжджати до пацієнта за 10 хвилин", - зазначила І.Акімова.

За її словами, дуже добре, що ідею впровадження диспетчерського пункту запропонували саме вітчизняні вчені. "Це погляд в сьогодення. Приїзд "швидкої" за 10 хвилин є метою для системи швидкої допомоги країни. А в Харкові вже це зробили. Значить, це можна зробити і в інших регіонах при тому ж розмірі бюджетні кошти, який, на жаль, збільшується не так швидко, як хотілося б", - заявила І.Акімова.

Вона також зазначила, що кількість ліжко-місць в Україні в 1,5 рази перевищує їх кількість у Східній та Західній Європі. "Але в той же час в Україні вища смертність, у тому числі дитяча. Тому реформування медичної сфери в регіонах передбачає виділення медичної допомоги першого і другого рівнів", - повідомила І.Акімова.

Вона зазначила, що сьогодні на нараді в обласній лікарні буде вестися дискусія з представниками медичної сфери, з головними лікарями лікувальних установ області. "Буде цікаво почути їхню думку про шляхи реформування галузі. Загальний шлях вибраний. Зрозуміло, що цей шлях буде допускати певні відхилення в силу специфіки регіонів. Завдання кожного регіону - показати щось своє, цікаве, що потім могло б бути цікаво іншим", - заявила І.Акімова.

Як зазначив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, деякі кроки в реформуванні медичної системи знаходяться у веденні регіональної влади, а деяку частину реформи має проводити держава. "Реформування на регіональному рівні в Харкові й області вже розпочате. Ми показуємо проекти, які стартували у 2007 р., і частина з них уже реалізована. У Харкові ситуація в медичній сфері унікальна тим, що в місті є дев'ять установ Національної академії медичних наук, медична академія післядипломної освіти та медуніверситет, і можливості цих установ можна об'єднати. Ми хотіли б презентувати, а потім реалізувати якусь регіональну модель реформування. Тому що потреби і можливості обласних центрів різні. Таких центрів, як Харків, не дуже багато, і вони потребують особливого підходу", - заявив М.Добкін.