По программе Евро-2012 государство недодало Харькову более 500 миллионов гривен - вице-мэр А. Кривцов"Директор турніру Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський торкнувся тільки одного боку проблеми, кажучи, що харківська влада недофінансувала реконструкцію ОСК "Металіст", - заявив 28 жовтня перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов.

За його словами, держава за програмою Євро-2012 недодала Харкову більше 500 млн.грн. "Серед цих грошей понад 150 млн.грн. не виділено на реконструкцію та ремонт доріг. Я вже не кажу про те, що недодали грошей на реконструкцію гуртожитків для поселення вболівальників, узагалі не профінансовані роботи з оновлення та ремонту медичних установ. Адже ці заходи є в програмі і затверджені постановою Кабінетом міністрів на цей рік", - зазначив О.Кривцов.

"Якби ми отримали виділені нам гроші з держбюджету, то ми б у свою чергу без проблем виконали свої обіцянки і досить легко знайшли б ці 9,2 млн.грн., необхідні на завершення робіт на "Металісті", - підкреслив віце-мер .

Він зазначив, що через державне недофінансування місту доводиться вкладати свої кошти у ті ж дороги. "Наближається зима, нас турбує стан доріг. Деякі роботи ми будемо продовжувати за цих погодних умов. Якщо гроші від держави не надійдуть, то, можливо, частина робіт перенесеться на початок наступного року. Задавав питання і Мартін Каллен (директор УЄФА - "SQ" ): а що буде, якщо держава грошей не дасть? Ми відповіли, що тоді профінансуємо все з міського бюджету. Звичайно, це погано, тому що у нас і так є куди гроші витратити - на ті ж школи, лікарні. Але ж Євро- 2012 проводить не один Харків, а вся країна", - підкреслив О.Кривцов.

Довідка "SQ". Як заявив 27 жовтня директор турніру Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський, недолік фінансування реконструкції ОСК "Металіст" (Харків) ставить під загрозу проведення матчів Євро-2012. М.Лубківський зазначив, що Україна зі свого боку всі фінансові зобов'язання перед ОСК "Металіст" уже виконала. "УЄФА непокоїть, що досі не вирішена проблема енергозабезпечення стадіону, через що неможливо ввести арену в експлуатацію й отримати сертифікат безпеки, а це обов'язкова умова для проведення матчів єврочемпіонату", - підкреслив директор турніру в Україні.

У свою чергу директор Департаменту з питань підготовки Євро-2012 з футболу Харківської міськради Олександр Нечипоренко підкреслив, що міська влада виділить кошти на реконструкцію стадіону "Металіст" у терміни, затверджені графіком. О.Нечипоренко зазначив, що на самій зустрічі М.Лубківський це питання не піднімав. "У протоколі зустрічі записано, що всі сторони, що беруть участь у цьому процесі, задоволені затвердженим графіком фінансування. Згідно з цим графіком, усього ми повинні виділити 15 млн. грн., з них 5,8 млн.грн. уже виділені, а 9,2 млн.грн. будуть виділені в грудні цього року", - зазначив О.Нечипоренко.

Як заявив 12 жовтня в.о. заступника харківського міського голови з питань сім'ї, молоді, спорту та підготовки до Євро-2012 Олександр Попов, держава недофінансувала низку об'єктів Харкова, які готуються до Євро-2012. Зокрема, за словами О.Попова, держава заборгувала Харкову на об'єкти Євро-2012 понад 460 млн.грн., з яких 268 млн.грн. держбюджет має виділити на реконструкцію харківського аеропорту, 130 млн.грн. - на ремонт доріг, 49 млн.грн. - на підготовку гуртожитків.