Исполком Харьковского горсовета понизил тарифы квартплатыВиконком Харківської міськради сьогодні, 27 січня, на позачерговому засіданні знизив тарифи квартплати. Як повідомив харківський міський голова Геннадій Кернес під час засідання, попередній тариф був справедливим з економічної точки зору, і в силу певних обставин питання про зниження квартплати було внесене сьогодні до порядку денного. "Я не згоден з висловлюваннями, які лунають у ЗМІ про те, що вказівка ​​про зниження тарифів прийшла згори. Я можу кожну цифру аргументувати. В уряду свої аргументи, і зараз йде уточнення наших позицій", - заявив Г.Кернес.

На який саме відсоток знижені тарифи, мер не уточнив, але зазначив, що для кожного будинку він вирахуваний окремо. За словами мера, харків'яни незабаром отримають нову квитанцію на сплату квартплати за січень.

Як приклад, як саме були знижені тарифи, Г.Кернес навів таку формулу: якщо до 1 січня мешканці платили 70 грн. на місяць за квартплату, з підвищенням ця сума склала 140 грн., то зараз будуть платити 100 грн. або трохи більше.

У випадку, якщо люди вже заплатили за січень за попереднім тарифами, їх оплата буде перерахована.

За даними сайту Харківської міськради, тариф квартплати, затверджений виконкомом 20 грудня 2011 р., зменшили у півтора рази.

Довідка "SQ". У Харкові з 1 січня підвищені тарифи квартплати. До тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій включена оплата 11 послуги (з нього виведена оплата послуги на вивезення побутових відходів, яка буде оплачуватися окремо).

18 січня прем'єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Кабінету міністрів заявив, що він обурений тим, що "деякі керівники органів місцевої влади з 1 січня 2012 р. припустили підвищення тарифів ЖКГ у своїх регіонах у середньому на 8,3%". М.Азаров доручив міністрові регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолію Близнюку підготувати звіт для уряду про заходи, які необхідно вжити уряду, міністерству і регіональним адміністраціям, щоб припинити "цей тарифний розгул".

27 січня в ході робочого візиту до Харкова А.Близнюк заявив: "Харківська міська влада прийняла рішення з приводу підвищення тарифу квартплати в межах своєї компетенції і на основі законодавчої бази". "Але проблема в тому, що тарифи в Харкові давно не змінювалися, і вийшов різкий стрибок у їх підвищенні. А це неприпустимо", - підкреслив міністр.