"В Україні велика кількість малочисельних місцевих територіальних громад, які не можуть ефективно працювати", - заявив 27 січня під час наради в Харкові міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Анатолій Близнюк. За його словами, для того, щоб зміцнити систему місцевого самоврядування, зараз розглядається законопроект про об'єднання місцевих громад. Цей законопроект знаходиться у Верховній Раді.

"Місцеве самоврядування повинно бути ефективним, чого не може бути в селах чисельністю менше 500 осіб. А таких сіл у багатьох областях до 86%. При збільшенні територіальної громади до 8-9 тисяч людей їх дотаційність знижується до 20%. Чим менша громада, тим менший бюджет розвитку вона сформує", - зазначив міністр.

А.Близнюк також повідомив, що найближчим часом очікується другий етап адміністративної реформи. "Треба приймати рішення стосовно обласних, районних адміністрацій, у тому числі і стосовно їх чисельності: що потім робити з районними адміністраціями, як далі реформувати місцеве самоврядування. Президент сказав, що реформа точно буде, і ми повинні бути готові до неї", - підкреслив міністр.

У свою чергу харківський міський голова Геннадій Кернес зазначив, що міністерство має сприяти тому, щоб місцеві органи самоврядування встигли пояснити населенню суть і переваги цього законопроекту територіально-адміністративної реформи. "Всі територіальні громади України повинні встигнути внести свої пропозиції до запропонованого законопроекту. У Харкові цей законопроект буде розглядатися в лютому", - додав мер Харкова.

Довідка "SQ". 27 січня в Харкові пройшла нарада міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка з представниками семи областей України. На зустрічі обговорили взаємодію міністерства та місцевих органів влади в реалізації політики регіонального розвитку, запровадження механізму об'єднання територіальних громад, удосконалення системи підготовки та підвищення кваліфікації посадових осіб органів місцевого самоврядування в контексті реформи місцевого самоврядування.