У Харківській області розпочинається реалізація другої фази проекту ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Про це 26 жовтня в Харківській облдержадміністрації повідомив координатор системи ООН в Україні Олів'є Адамс. За його словами, представництво ООН задоволене тим, як була проведена в області перша фаза проекту, яка відбувалася за співфінансування ООН. "Ми зацікавлені в тому, щоб наступні фази проекту розвитку громади теж були нормально реалізовані, особливо коли ні ОНН, ні ЄС не зможуть допомогти вам. Це дуже важливо, що люди можуть самоорганізуватися для вирішення спільних проблем", - заявив О.Адамс.

Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов, перша фаза проекту програми "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" включає 46 мікропроектів у 23 районах області на 7 млн.грн. Співфінансування ООН склало 50%, місцевої влади - 45%, громади - 5%. Сьогодні були проведені переговори про початок другої фази. Для концентрації коштів кількість районів-учасників програми планується скоротити до 6, а кількість проектів - до 23. ООН пропонує скоротити власне фінансування до 30%, залишивши решту місцевій владі.

Як зазначила перший заступник голови Харківської облради Олена Олешко, на першому етапі програми реалізовані проекти були спрямовані на покращення життя людей - замінювали вікна в школах, проводили освітлення на вулицях, ремонтували водогони.

Довідка "SQ". Координатор системи ООН в Україні Олів'є Адам і делегація представництва ООН буде працювати в Харкові 26-27 жовтня. У рамках візиту О.Адамс планує відвідати Харківський національний університет ім.Каразіна та Центр інноваційних знань Світового банку, що діє на базі Харківського національного економічного університету. Буде підписаний меморандум співпраці цих ВНЗ з представництвом ООН в Україні в рамках проекту "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" (виші включать у навчання курс лекцій з роботи ООН). Делегація ООН також зустрінеться з представниками організацій з питань біженців та протидії торгівлі людьми та відвідає Клуб юних миротворців.

До ООН входять 192 держави. Це міжнародна організація, створена для підтримки і зміцнення міжнародного миру і безпеки, розвитку співпаці між державами. Статут ООН був затверджений на конференції в Сан-Франциско, що пройшла у квітні-червні 1945 р., і підписаний 26 червня 1945 р. представниками 51 держави. 6 грудня 1971 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію (№ 2782), у якій підкреслювалося, що День Організації об'єднаних націй має стати міжнародним святом, і рекомендувалося, щоб цей день відзначався як державний вихідний у всіх державах - членах ООН. День Організації об'єднаних націй входить до Тижня Організації об'єднаних націй, проведеного з 20 до 26 жовтня.

В Україні 13 міжнародних організацій, агентств та інституцій, що становлять систему ООН, надають допомогу на центральному та місцевому рівнях з питань сталого економічного розвитку, ефективного управління, верховенства права, поваги прав людини та інших міжнародних стандартів.