Кабмин собирается поднять цену на электроэнергию для населения в два раза Кабінет міністрів України розглядає можливість двократного збільшення цін на електроенергію, що відпускається для потреб населення, з квітня, і в подальшому на 39% із серпня 2011 р. Про це йдеться в обгрунтуванні проекту прогнозного балансу електроенергії, палива та витрат енергогенеруючих компаній ТЕС на 2011 р., повідомило інформагентство УНІАН.

Згідно документу, в результаті двохетапного підвищення тарифи на електроенергію З серпня 2011 р. можуть скласти для міського населення (мешканців квартир без електричних плит) 67,72 коп. за кВт/год, для населення, що використовує електроплити, - 52,04 коп. за кВт/год, для сільського населення - 62,55 коп. за кВт/год (з ПДВ).

Як зазначили розробники документа, запропоноване підвищення цін на електроенергію для населення передбачає істотне скорочення субсидування в галузі, а також збереження на прийнятному рівні зростання роздрібних тарифів на електроенергію для промислових підприємств. Зокрема, при запропонованому рівні цін для населення прогнозні обсяги дотацій у 2011 р. складуть 20,085 млрд. грн., що на 12,7% менше обсягу, прогнозованого для 2010 р. У цілому в прогнозі розглядається три сценарії тарифоутворення для населення в 2011 р . Окрім зазначеного вище розглядається ще один двоетапний варіант підвищення цін для населення (на 50% із квітня і на 50% з вересня), а також варіант, при якому тарифи залишаться незмінними.

"Запропоновані варіанти прогнозного балансу вирішують завдання фінансово-економічного оздоровлення генеруючих компаній. При цьому лише базовий варіант (100% підвищення з квітня і 39% - з серпня) передбачає істотне скорочення перехресного субсидування, що передбачено програмами реформування галузі та збереження на прийнятному рівні зростання роздрібних тарифів для промисловості", - заявлено в документі.

Довідка "SQ". Тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з 2006 р. Наразі тарифи для міського населення встановлені на рівні 24,36 коп. за кВт/год (з ПДВ), для сільського населення - 22,5 коп. за кВт/год (з ПДВ), для населення, що використовує електроплити, - 18,72 коп. за кВт/год (з ПДВ).