Харківську область потрібно зробити пілотною в питанні впровадження держпроектів інформатизації. Про це 25 травня після завершення науково-практичної конференції "Наука і соціальні проблеми суспільства: інформатизація та інформаційні технології" заявив "SQ" проректор з науки Харківського національного університету радіоелектроніки (ХНУРЕ) Микола Сліпченко.

За його словами, в роботі конференції брав участь голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко. Тому під час конференції та виїзної колегії агентства вдалося обговорити питання підписання договору про співпрацю агентства, Харківської облдержадміністрації та ХНУРЕ. "Зараз доопрацьовується проект угоди, який буде підписаний", - зазначив М.Сліпченко.

За його словами, в рамках проекту планується передбачити і включення Харківської області до переліку можливих регіонів, у яких за держпідтримки будуть впроваджуватися проекти інформатизації. "Державна програма інформатизації затверджена, але вже близько двох років є проблеми з її фінансуванням. Оскільки на всі регіони коштів не вистачає, доцільно спрямувати їх в один і показати, який імпульс розвитку отримає регіон. На прикладі пілотного проекту можна відпрацювати помилки, щоб не повторювати їх у майбутньому", - зазначив М.Сліпченко.

Він повідомив, що складно сказати, скільки коштів отримає область, якщо буде затверджений пілотний проект. "Інформаційні технології можуть бути впроваджені в сфері регулювання автомобільного і залізничного руху, міського транспорту, енергетиці, в будь-якій сфері, де вони дадуть ефект. Необхідно також розвиток проекту загальноєвропейської зв'язки у сфері створення міжнародних транспортних коридорів. Зі свого боку ХНУРЕ готовий надати наукову підтримку всім цим проектам", - зазначив М.Сліпченко.

Довідка "SQ". Як повідомив В.Семиноженко, обсяг коштів на реалізацію державних програм інформатизації в Україні в 2011 р. становить 970 млн.грн. У розвиток інформаційних технологій інвестує не тільки держава, але і бізнес, причому обсяги фінансування бізнесу в 1,5 рази більше.