Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін пообіцяв звільнити від сплати місцевих податків ті китайські компанії, які будуть інвестувати великі суми в сільське господарство Харківської області. Про це він заявив 24 жовтня на зустрічі з керівництвом китайської компанії "China national agricultural development group corp." (CNADC). За словами М.Добкіна, також китайські бізнесмени можуть розраховувати на сприяння обладміністрації при оренді великих земельних наділів, 50% компенсацію витрат у разі будівництва тваринницьких комплексів та звільнення від сплати земельних податків при будівництві млинів та елеваторів. "З нашого боку інвестори отримають гарантії збереження своїх інвестицій. Звісно, ​​крім тих ризиків, які несе бізнес", - зазначив губернатор.

М.Добкін також запропонував китайським інвесторам безкоштовно транспортувати продукти харчування, які були вироблені на території області, до Китаю, взамін чого китайські товари народного споживання також будуть транспортуватися до Харкова на пільгових умовах. Голова ХОДА підкреслив, що область насамперед зацікавлена ​​в інвестиціях у тваринницьку галузь.

У свою чергу голова правління "CNADC" Лю Шеньлі зазначив, що китайська делегація готова залишитися в Харківській області ще на кілька днів, щоб краще розібратися в процесах аграрної сфери регіону.

Як повідомив "SQ" заступник голови ХОДА Віталій Алексейчук, сьогодні китайські бізнесмени відвідали Золочівський район.

Довідка "SQ". 29 вересня в Харкові на зустрічі з М.Добкіним посол Китаю в Україні Чжан Сіюнь заявив, що співпраця в аграрній сфері - новий напрям в українсько-китайських відносинах. Уже реалізується інвестиційний проект будівництва біля Києва корівника на 5 тис. голів. У 20-х числах жовтня до Києва приїде велика делегація сільгоспробітників з Китаю, щоб шукати можливості інвестувати в аграрний сектор. "Я запропоную їм харківські проекти", - підкреслив посол.