Апеляційний суд Харківської області 26 липня розгляне справу за позовом компанії "ІнтерАмі ЛТД" (Київ) до Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП). Про це повідомили "SQ" у Спілці об'єднань громадян "Громадська рада Харківщини". Апеляція була подана на рішення Господарського суду Харківської області, який визнав, що авіазавод повинен виплатити 23,5 млн.грн. за виконану роботу зі створення ВІП-інтер'єру літака Ан-74.

Як повідомили в Цивільній раді, в день засідання планується організувати пікет на підтримку авіазаводу, а також виділити трьох представників трудового колективу заводу для участі в засіданні. У пікеті біля суду візьмуть участь близько 50 осіб. Серед них представники профспілки та юридичної служби заводу. Під час пікету всім зацікавленим будуть представлені докази того, що спірний інтер'єр був розроблений на заводі і платити нічого не потрібно.

Довідка "SQ". Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х рр. XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. серійно виробляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. У 2007-2008 рр. ХДАВП передав Лівії літак Ан-74, у травні 2009 ХДАВП передало лівійським замовникам Ан-74ТК-300. У 2010 р. завод планує випустити три літаки Ан-74, один (Ан-74-Т-200А) призначений для постачання в Єгипет, ще два (Ан-74-ТК-200С) - до Лівії. Кредиторська заборгованість ХДАВП становить 1,5 млрд.грн.

У 2002-2007 рр. генеральним директором ХДАВП був Павло Науменко. Слідча група СБУ в Харківській області завела проти нього кримінальну справу. П. Науменко звинувачують у розтраті державних коштів і зловживанні службовим становищем. Харківський авіазавод двічі подавав позови проти колишнього директора, але вони були відхилені. П. Науменко до 2002 р. був одним із засновників компанії "ІнтерАмі".