Усі договори про оренду водойм переглядаються в Харківській обл. за дорученням голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайла Добкіна. Як повідомив журналістам начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій ХОДА Володимир Росоха, в договори включаються два нових пункти - про відповідальність орендарів за безпеку на воді та про дотримання порядку дамби.

За словами В. Росохи, зазвичай, орендарі укладали договори тільки на дзеркало води, тоді як дамба залишається безгоспною через прагнення орендарів заощадити. Відтепер їх зобов'язали стежити за станом дамби і гідрозатворів, а також обладнати на орендованій водоймі пляж. "При укладення договору обов'язково має бути записано, що орендар несе відповідальність за безпеку людей на воді, якщо він дозволяє в своєму ставку купатися. Тобто, він повинен обладнати пляж, стежити, щоб там не продавали спиртних напоїв. У 181 договір вже внесені ці зміни, і я думаю, що до кінця року ця робота буде завершена", - зазначив В. Росоха.

За його словами, цього року на орендованих ставках потонули 36 людей, що складає 80% всієї кількості загиблих на воді в області. І тільки в 10 з цих випадків в договорі орендаря було зазначено, що він несе відповідальність за безпеку на воді. За словами В. Росохи, на цих людей родичі загиблих можуть подати до суду.