М.Добкин выступил против создания единого регулятора тарифов на жилищно-коммунальные услуги

"Я не підтримую ідею створення єдиного регулятора тарифів на житлово-комунальні послуги. У кожного міста, кожного регіону є свої особливості, і неможливо створити єдину ідеальну формулу, за якою можна було б розраховувати тарифи для всієї країни", - зазначив в ефірі Харківського обласного радіо голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін. Про це повідомив офіційний сайт ХОДА.

М. Добкін також відзначив, що якщо б ця ідея була реалізована по-іншому, то вона мала б право на життя. "Якщо в нашій країні вирішать, що, наприклад, вода повинна коштувати для всіх громадян однаково, а держава візьме на себе зобов'язання компенсувати комунальним підприємствам витрати, які не покриваються тарифом, встановленим державою, то тоді я підтримаю цю ідею", - підкреслив він. За словами губернатора, на це будуть потрібні мільярди бюджетних грошей, і ніхто ніколи на такий крок не піде: "Навіть якщо держава зможе виділити на ЖКГ такий колосальний обсяг коштів, то вони будуть направлені на заміну зношених мереж, встановлення енергозберігаючого обладнання".

 

Довідка "SQ". Як повідомила 16 червня у Харкові перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова, проект закону про єдиний центральний регулятор тарифів і послуг ЖКГ уже підготовлений, зараз він у процесі обговорення і консультацій. За її словами, завдання цього органу - "поставити в рівні конкурентні умови як комунальні підприємства, так і приватників, які хотіли б постачати послуги ЖКГ. Не секрет, що чиновники часто не пускають приватні фірми в цю сферу". Вона підкреслила, що зараз існує практика закладання в тариф будь-яких збитків і додаткових витрат підприємств з надання ЖКГ, аж "до якихось лівих відряджень". За її словами, незалежний центральний регулятор може розрахувати тарифи таким чином, щоб вони дійшли до ринково обгрунтованого рівня.