Слідчий відділ Управління СБУ в Харківській області закінчив розслідування кримінальної справи за обвинуваченням екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко у скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.212; ч.3. ст.27, ч.5 ст.191; ч.3 ст.27 ч.2 ст.15 ч.5 ст.191; ч.3 ст.27, ч. 3 ст.212; ч.3 ст.27 ч.2 ст.366 Кримінального кодексу Україні. Про це повідомив сайт СБУ.

Тимошенко Ю.В. звинувачується в організації ухилення від сплати податків на загальну суму більше 4,7 млн.грн., розкрадання і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн.грн. податку на додану вартість, службового підроблення та в ухиленні від сплати 681 тис. грн. прибуткового податку. Способом розкрадання бюджетних коштів, за даними СБУ, було впровадження корпорацією "Єдині Енергетичні системи України" фінансової схеми приховування валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній. За цим епізодам розпочато ознайомлення обвинуваченої і захисників з матеріалами кримінальної справи.

Органи прокуратури у вказаній кримінальній справі заявили цивільний позов для відшкодування завданих державі збитків.

Прес-центр СБУ повідомляє, що за скоєння інших злочинів, а саме організації ухилення від сплати понад 10 млн.грн. податків та замаху на розтрату чужого майна - коштів державного бюджету в сумі 405, 5 млн. доларів США, розслідування триває.

Довідка "SQ". 11 жовтня 2011 Ю. Тимошенко була засуджена Печерським райсудом Києва до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією в 2009 р.

Також у жовтні стосовно Ю. Тимошенко порушено нову кримінальну справу - за покладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України.
30 грудня Ю. Тимошенко була доставлена ​​для відбування покарання в Качанівську жіночу колонію У Харковi.

17 січня 2012 вступив в силу закон Україна № 4025-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності", відповідно до якого виключена кримінальна відповідальність за вчинення окремих протиправних діянь, у т. ч. приховування валютної виручки.

18 січня стало відомо, що кримінальну справу стосовно Ю. Тимошенко направлено в слідчий відділ управління Служби безпеки України в Харківській області.