"Харківській області можуть компенсувати з держбюджету майже 1 млрд.грн. заборгованості за газ", - повідомив 20 травня на селекторній нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) заступник голови ХОДА Валентин Дулуб. За його словами, впевненість у цьому дають нещодавно прийняті закони та постанови уряду. Для того щоб плани реалізувалися, керівникам теплопостачальних підприємств і держслужбовцям потрібно вчасно завершити підготовку необхідних документів.

В.Дулуб зазначив, що орієнтовно сума списання заборгованості за газ підприємствам теплоенергетики Харківської області (з урахуванням боргів ТЕЦ) складе 640 млн.грн. До цієї суму ввійдуть штрафні санкції за несплату, які складають 245,8 млн.грн. Остаточна сума списання заборгованості буде визначена після підписання між підприємствами теплоенергетики та газопостачальними підприємствами акта-звірки. Крім цього, підприємства теплоенергетики мають право реструктуризувати заборгованість за газ за 2010 р.

За словами віце-губернатора, відповідно до постанови Кабміну, буде надано субвенцію з держбюджету на погашення заборгованості, що виникла через різницю в собівартості послуг і тарифи. Орієнтовна сума субвенції складає 297,7 млн.грн. Уся заборгованість, що виникла через різницю в тарифах з 1 жовтня 2009 р. до 31 грудня 2010 р., становить 338,1 млн.грн. (за 4 кв. 2009 р. - 42 млн.грн., за 2010 р. - 296,1 млн.грн.).

Довідка "SQ". З 18 травня 2011 р. набула чинності постанова Кабміну "Про затвердження Порядку перерахування в 2011 р. субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію для населення, яка утворилася через невідповідність фактичної вартості теплової енергії тарифам, встановленими відповідними органами державної влади чи органами місцевого самоврядування".

Верховна Рада 12 травня 2011 р. прийняла закон "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію". Законом передбачено списання підприємствам теплоенергетики заборгованості за газ, яка утворилана 1 січня 2010 р. і не сплачена на дату набуття чинності законом; заборгованості, яка, в тому числі, підтверджена судовими рішеннями, а також пені, штрафних та фінансових санкцій, які були нараховані підприємствам з боргів за газ на 1 січня 2011 р.