Кабінет міністрів України планує до 10 грудня передати у Верховну Раду проект закону про пенсійну реформу, щоб виконати умову Міжнародного валютного фонду (МВФ) і отримати від нього до кінця року транш в 1,6 млрд. дол. Про це повідомило інформагентство "РБК-Україна" з посиланням на прес-секретаря прем'єр-міністра України Віталія Лук'яненка.

Місія МВФ 16 листопада повідомила, що досягла угоди з Кабміном про завершення на рівні експертів першого перегляду схваленої в липні програми stand-by на 15,2 млрд. дол. і буде рекомендувати раді директорів виділити Україні до кінця 2010 р. другий транш на 1,6 млрд. дол. При цьому влада повинна виконати низку додаткових зобов'язань, серед яких - представити законопроект про пенсійну реформу.

Законопроект передбачає поетапне підвищення з 2011 р. протягом найближчих 10 років пенсійного віку для жінок до 60 років з нинішніх 55 років, а також низку інших заходів, щоб збалансувати прибутки і видатки Пенсійного фонду, зростаючий дефіцит якого доводиться покривати за рахунок держбюджету.

"Уряд говорить про те, що, як і всі європейські країни, ми будемо рухатися до підвищення пенсійного віку, але за двох умов", - заявив В.Лук 'яненко. "Перше - це всілякі заходи для підвищення тривалості життя. І друга умова - це введення разом з солідарною пенсійною системою системи пенсійного страхування та стимулів для людей пізніше виходити на пенсію", - зазначив він.

Довідка "SQ". Відповідно до затвердженого на 2010 р. бюджетом Пенсійного фонду, його дефіцит складає 26,6 млрд.грн. (3,4 млрд. дол.), або 14% необхідних витрат.

Прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив 17 листопада, що реальна навантаження на держбюджет досягає 60 млрд.грн., враховуючи, що крім дефіциту з держбюджету також фінансуються пенсії військовослужбовцям та додаткові виплати певним категоріям пенсіонерів.

Згідно раніше схвалених умов програми stand-by, влада України повинна в 2011 р. знизити дефіцит держбюджету до 3,5% ВВП з 5,5% у 2010 р. МВФ у кінці липня одразу після схвалення програми співпраці з Україною до кінця 2012 р. надав перший транш у 1,89 млрд. дол., з яких 1 млрд. дол. пішов на покриття дефіциту держбюджету, а 890 млн.дол. - до резервів Нацбанку.