Кабінет міністрів України й уряд Росії уклали кілька угод про транскордонну співпрацю. Ці документи підписані сьогодні, 18 жовтня, під час другого українсько-російського міжрегіонального економічного форуму "Науково-технічна співпраця регіонів і міжрегіональна виробнича кооперація", який проходить у Донецьку. Про це повідомив сайт Харківської облдержадміністрації.

Зокрема, укладені угоди про порядок перетину українсько-російського державного кордону мешканцями прикордонних регіонів України та Російської Федерації, про співпрацю і взаємодію у сфері розвитку пунктів пропуску через українсько-російський державний кордон, а також про співпрацю під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на спільному державному кордоні.

Угода про порядок перетину кордону мешканцями прикордонних регіонів передбачає спрощення цієї процедури. В Україні йдеться про мешканців Криму, Донецької, Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської областей; у Росії - Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей, Краснодарського краю. Реалізація угоди дозволить мешканцям прикордонних регіонів однієї країни перебувати на прикордонних територіях іншої без реєстрації та заповнення міграційної картки протягом 90 днів з моменту в'їзду.

Реалізація угоди про співпрацю під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на кордоні дозволить спростити формальності на спільному кордоні та забезпечити для громадян комфортні умови її перетину.

Підписання угоди про співпрацю та взаємодію у сфері розвитку пунктів пропуску через кордон буде сприяти активізації співпраці, а також вивчення і застосування міжнародного досвіду в питаннях облаштування та функціонування пунктів пропуску через державний кордон.

Окрім того, був підписаний протокол між Державною митною службою України і Федеральною митною службою Росії про взаємне визнання окремих результатів митного контролю товарів та транспортних засобів при здійсненні митних операцій при перетині кордону.

Також уклали угоди про співпрацю низки регіонів Росії й України: Донецька облдержадміністрація з адміністрацією Краснодарського краю, Запорізька облдержадміністрація та уряд Новосибірської області, Донецька ОДА з адміністрацією Курської і Новосибірської областей.