Харьковской области нужно еще 20 млн.грн., чтобы вывезти до начала Евро-2012 все пестициды21 млн.грн. буде виділено на утилізацію 800 т пестицидів, що зберігаються в Харківській області. Про це 18 лютого на селекторній нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) повідомив перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області Михайло Кушнерський.

За його словами, 6 млн.грн. уже виділила Харківська облрада 17 лютого на сесії. Кошти виділені з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на проведення робіт з перезатарювання та ліквідації непридатних пестицидів та отрутохімікатів. Ще 15 млн.грн. очікується з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.
М.Кушнерський також зазначив, що управління охорони навколишнього середовища не виконало доручення ХОДА створити систему контролю за ввезенням і використанням пестицидів на території області управління.

За словами заступника голови ХОДА Валентина Дулуба, після того як у Кабмін був відправлений запит на утилізацію 800 т пестицидів, надійшла інформація, що на території "Хімпрому" (Первомайський) є ще 900 т пестицидів, які потребують утилізації. На фінансування утилізації цієї партії пестицидів теж відправлений запит в уряд, і, за попередніми даними, відповідь буде позитивною і додаткові кошти виділять. "Необхідна сума буде визначена після того, як на місце зберігання виїде комісія та огляне отрутохімікати. Все залежить від того, в якому вони стані", - зазначив В.Дулуб.

За його словами, утилізація розпочнеться навесні - після того, як будуть отримані кошти і пройдуть тендери (на їх проведення потрібно два місяці). "Але проблема пестицидів на цьому не вичерпається, тому що вони продовжують надходити в область. І екологам потрібно обов'язково створити таку систему, щоб ті, хто завозить пестициди в область, відразу думали про те, як вони будуть їх утилізувати", - заявив В.Дулуб.

Довідка "SQ". У 2008 р. в області зберігалося 1 тис. 145 т пестицидів на 91 складі, на кінець 2010 р. зберігається близько 800 т на 65 складах. 33 склади знаходяться в доброму стані, решта - у поганому.