"Часткове підняття тарифів на газ обов'язково буде супроводжуватися адресними компенсаціями з бюджету для найменш забезпечених верств населення", - повідомив 15 липня віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко (лідер партії "Сильна Україна"). Про це повідомили "SQ" у прес-службі партії "Сильна Україна".

Віце-прем'єр підкреслив, що уряд бачить своє завдання в тому, щоб компенсувати підняття тарифів для незахищених верств населення за рахунок державних дотацій. "Ми повинні знайти варіанти, які допомогли б захистити найбідніших людей. Сьогодні і багаті, і бідні платять однакову ціну за газ, а це - неправильно", - підкреслив він. С. Тігіпко також зазначив, що Кабмін спростить процедуру отримання субсидій для тих, хто потребує державної підтримки.

За словами віце-прем'єра, в процесі скорочення бюджетних витрат, яке також передбачено умовами співпраці з Міжнародним валютним фондом, фінансування соціальних статей не зменшувалася. "Я можу сказати, що жодна соціальна стаття не була і не буде скорочена. Все, що скорочували, стосувалося тих витрат бюджету, які не впливають на зарплати, пенсії і субсидії", - підкреслив С. Тігіпко.

Довідка "SQ". Національна комісія з регулювання електроенергетики України з 1 серпня підвищила на 50% відпускні ціни на природний газ для населення, диференційовані за річним обсягом споживання і наявністю або відсутністю в абонента лічильника. Як заявив 15 липня міністр з питань житлово-комунального господарства Юрій Хіврич, після підвищення тарифів на газ для населення ціна на тепло і гарячу воду підніметься на 20-25%. Поступове підвищення внутрішніх цін на природний газ до економічно обгрунтованого рівня є одним із зобов'язань України в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом.