"Прийняття програми соціально-економічного розвитку Країни до затвердження держбюджету - це перший і дуже важливий крок у бік формування бюджету країни не з Києва, а з регіонів. Це те, про що впродовж багатьох років говорили керівники різних урядів. Цього року державна програма соціально-економічного розвитку формувалася на підставі регіональних програм", - заявив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

За його словами, раніше область отримувала з Києва держбюджет і потім починала формувати свій. А програми соціально-економічного розвитку доводилося розробляти, "підлаштовуючи свої плани під можливості фінансування". "Зараз ситуація буде іншою", - підкреслив губернатор.

М.Добкін відзначив, що він далекий від думки, що наступного року в країні з'явиться достатньо грошей, щоб задовольнити всі потреби регіонів. Але зараз обласна влада може відстоювати пріоритетність фінансування конкретних напрямків, виходячи із заздалегідь поданих заявок.

За словами губернатора, Харківська область від початку цього року подавала в Кабмін свої пропозиції з приводу розвитку регіону в 2012 р. Минулого тижня програма розвитку країни була зверстана. Коли Харківська область отримала таблицю розбіжностей, з'ясувалося, що про фінансуванні 12 зазначених у програмі об'єктів ХОДА не клопотала. За словами М.Добкіна, в програму потрапили об'єкти, про фінансування яких просили давно, і включення їх до списку пріоритетів або вже втратило актуальність, або ж частина з них не мала проектно-кошторисної документації (що є обов'язковою умовою для включення в програму). ХОДА внесла зміни до списку спірних об'єктів, додавши кілька нових, приміром, створення технопарку на базі ДП "Харківський завод "ФЕД". "Ми просимо в держави 10 млн. грн. на модернізацію основних фондів цього підприємства, при цьому гарантуємо залучення 50 млн. грн. інвестицій від приватних інвесторів", - зазначив М.Добкін. Серед інших нових пропозицій харківського регіону - фінансування об'єктів охорони здоров'я, соціальної та освітньої сфер.

"Ми залишаємо за собою право формування списку пріоритетних вкладень. У нас великі надії на цю програму. Це реальний механізм виконання нашої стратегії", - зазначив губернатор. За його словами, такий підхід дозволить вирішити першочергові проблеми кожного регіону.

М.Добкін відзначив, що програма розвитку Харківської області на 2012 р. уже розглянута і погоджена, затвердити її у складі всеукраїнської програми соціально-економічного розвитку мають 22 червня на розширеному засіданні Кабінету міністрів. За словами губернатора, наступним кроком стане прийняття середньострокової (3-5 років) і довгострокової програм розвитку країни.