Проект програми розвитку експортного потенціалу Харківської області та підвищення конкурентоспроможності продукції на зовнішніх ринках до 2016 р. рекомендований для винесення на розгляд сесії. Таке рішення прийняла 14 червня на засіданні постійна комісія з питань соціально-економічного розвитку регіону, міжнародної і міжрегіональної співпраці Харківської облради.

За словами начальника Головного управління зовнішньоекономічних зв'язків і міжнародних відносин облдержадміністрації Анатолія Педешка, такі програми є лише у двох регіонах країни. У ході розробки харківської програми було проведено анкетування керівників місцевих підприємств. "З'ясувалося, що 60% підприємств, які працюють на експорт, мають на зовнішніх ринках за кілька конкурентів, але 20% експортної продукції регіону не мають аналогів у Європі. 80% підприємств головними конкурентними перевагами експортної продукції визначають більш низькі ціни та високу якість. 75 % підприємств високо оцінюють свою експортну готовність щодо виходу на нові ринки збуту. У 25% опитаних підприємств є проблеми з міжнародних розрахункових операцій ", - зазначив А.Педешко.

За його словами, проект програми вже на 2011 р. передбачає проведення конкурсу продукції, товарів, послуг "Краща продукція Харківщини" та семінарів з питань сертифікації якості продукції, створення регіональної інфраструктури обміну технологіями (наприклад, наукового парку "ФЕД"; українсько-російського технопарку "Слобожанщина"; IT-парку "інтелектроніки"), підвищення ефективності використання природних ресурсів, транспортної та виробничої структури регіону.

Як зазначив голова комісії Віктор Суботін, програма створює механізм для розвитку експортного потенціалу регіону. "Але розвиток експортного потенціалу виражається у розвитку виробництва. Якщо не буде розвиватися виробництво, то не буде продукції, а значить, не буде і експорту, та й імпорту теж", - зазначив В.Суботін.

Довідка "SQ". Сесія Харківської облради відбудеться 16 червня.