Дві установки із знезараження автомобілів від африканської чуми працюють на міжнародному автомобільному пункті пропуску "Гоптівка" в Харківській області. Про це 14 листопада розповів журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, установки недавно купила Державна ветеринарна служба. Це перші подібні установки в Україні, вартість кожної - 100 тис.грн. Планується закупити для області ще три - чотири таких установки.

Як зазначив В.Алексейчук, установки обробляють увесь транспорт, що в'їжджає в область, дезинфікуючим розчином. Такі запобіжні заходи викликані тим, що у Курській області виявлений осередок африканської чуми свиней. "Вакцини від африканської чуми свиней немає. Багато регіонів Росії охоплені цією хворобою. У Курській області в 5 км від осередку зараження знищується все, що може переносити інфекцію, - свині, кури, зерно та інше продовольство. У Росії виділяють величезні кошти на боротьбу з африканською чумою", - зазначив заступник губернатора.

За його словами, у Харківській області теж застосовуються заходи для боротьби з чумою. На автомобільних і залізничних пунктах контролюється ввезення продуктів харчування, заборонено переміщення через кордон свинини і свинячого сала. "В області вжито найжорсткіших заходів за останні 20 років. Зокрема, ми вимагаємо, щоб тваринники в обов'язковому порядку зробили закриті загони для свиней, контролювали їх харчування, створили дезінфекційні бар'єри. Можливо, в господарствах повинні задуматися, чи збільшувати поголів'я і чи в такому разі виконання всіх зооветеринарних вимог. Але працювати по-старому вже не вийде", - зазначив В.Алексейчук.

Довідка "SQ". Африканська чума свиней - вірусна хвороба свиней, що характеризується лихоманкою, ціанозом шкіри й обширними геморагіями у внутрішніх органах. Відноситься до списку A відповідно до Міжнародної класифікації заразних хвороб тварин. Лікування не розроблене. При виникненні чуми всіх свиней ферми вбивають, трупи знищують, свинарники та інвентар дезінфікують. Ввезення на ферму нових свиней допускається тільки за рік після ліквідації хвороби. Для людини африканська чума свиней небезпеки не представляє.

На початку серпня Державний комітет ветеринарної медицини України попередив про загрозу виникнення в країні африканської чуми. Як повідомив голова Держкомветмедицини Іван Бісюк, у Росії склалася непроста епізоотична ситуація, у зв'язку з чим африканська чума загрожує східним областям України, зокрема, Луганщині й Донбасу. Тому ці зони знаходяться під постійним моніторингом.