Головне управління Держкомзему у Харківській області провело перевірку законності виділення посадовими особами Харківської райдержадміністрації (2005 - 2010 рр.) 350 земельних ділянок площею по 2 га для ведення особистого сільського господарства. Про це 14 червня повідомив журналістам начальник облуправління Держкомзему Михайло Клепач.

За його словами, встановлено, що райдержадміністрація передала в оренду ПП "Доро" 750 га сільгоспземель на території Кулінічевської селищної ради. Розпорядженням райадміністрації № 196 від 10 лютого 2009 р. на підставі клопотання директора ПП "Доро" і заяв громадян, зацікавлених у приватизації земельних ділянок, були затверджені проекти землеустрою. Безоплатно у власність 350 громадян було передано земельні ділянки загальною площею 697 га. У договір оренди землі з "Доро" були внесені зміни, і в користуванні підприємства залишилося 22 га. "Коли громадян опитали, вони сказали, що в 2008 р. до них звернулися їхні знайомі з проханням надати копії паспортів та ідентифікаційних кодів для оформлення на них земельних ділянок. Громадяни навіть не змогли розповісти, де розташовані ділянки. За використання документів їм надали винагороду в 1-1,5 тис.грн", - повідомив М. Клепач.

Як повідомив М. Клепач, близько 17 га лісових угідь Зміївського лісового господарства було передано в оренду приватним підприємствам. "Всього в порушення чинного земельного законодавства восьми юридичним особам (ПП "Авікір", ПП "Карго", АТЗТ "Кумир", ТОВ "Терра-Плюс", ТОВ фірма "Зміїв - Білдінг", ПП "Аравана", ДП "Завод хімічних реактивів" НТК "Інститут монокристалів") були передані в оренду земельні ділянки, які визначені в договорах як землі рекреаційного призначення. Загальна площа цих ділянок - 16,9 га, у тому числі 14,1 га земель лісового фонду, 2,8 га - земель запасу Задонецької сільської ради", - зазначив М. Клепач.

Він також навів приклад, коли сталося незаконне захоплення понад 200 га лісу житлово-будівельним кооперативом "Вікторія". "За фіктивним рішенням Печерського суду м. Києва "Вікторія" незаконно заволоділа 70 га і 140 га землі, що належала Даниловському державному лісовому господарству ім.Висоцкого. Насправді рішення, які були надані Державному земельному кадастру посадовими особами "Вікторії", Печерським судом ніколи не виносилися", - відзначив М. Клепач.

За його словами, зараз "Вікторія" продала землі підставним підприємствам "Харківська Швейцарія" і "Харківська Швейцарія Люкс". Вони, у свою чергу, почали реалізацію ділянок за комерційною ціною 2-5 тис. доларів за сотку. Прокуратурою міста Києва порушено кримінальну справу (№ 50-5569) за фактом заволодіння земельною ділянкою.

Довідка "SQ". У Харківській області з травня 2010 р. проводиться інвентаризація розпоряджень районних адміністрацій з оренди земельних ділянок або передачу їх у постійне користування. Інвентаризуються розпорядження райдержадміністрацій, видані з початку 2005 р. до 1 квітня 2010 р. Інвентаризація закінчена тільки в декількох районах області, серед яких - Вовчанський та Зміївської.

М. Клепач був призначений начальником Головного управління земельних ресурсів в Харківській області в травні 2010 р. Раніше М. Клепач працював заступником начальника Харківського міського управління земресурсів. До кінця 2009 р. начальником облуправління земельних ресурсів працював Анатолій Вовк, після чого він пішов на лікарняний. Потім в.о. начальника управління працювали ще кілька людей, зокрема, Олександр Ткаченко та Андрій Головач.