На базі Харківської обласної клінічної лікарні розпочалося будівництво регіонального перинатального центру, який планується відкрити до 1 січня 2012 р. 13 жовтня з ходом будівництва майбутнього центру ознайомилися голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін і його заступник Ігор Шурма.

Як зазначив М.Добкін, під патронатом президента України Віктора Януковича в Україні реалізується проект "Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства" зі створення сучасних обласних перинатальних центрів для надання кваліфікованої медичної допомоги вагітним, породіллям, новонародженим дітям із важкими патологіями. Харківська область включена до переліку перших восьми областей України, де сучасні перинатальні центри планується відкрити вже у 2011 р. "До 1 січня об'єкт буде зданий, а вже у двадцятих числах січня центр прийме перших пацієнтів. Об'єкт дійсно важливий. У Харкові ще не було установи з таким рівнем надання медичної допомоги і до пологів, і вагітним", - підкреслив М.Добкін.

Як повідомив головний лікар Харківської обласної лікарні Богдан Федак, у перинатальному центрі зможуть народжувати як жінки з патологіями вагітності, так і здорові жінки. "Перинатальний центр відрізняється від пологового будинку тим, що, якщо у дитини після народження була виявлена ​​патологія, то її не будуть переводити до інших спеціалізованих відділень, а лікуватимуть тут же", - розповів Б.Федак. За його словами, штат медиків у регіональному перинатальному центрі планується довести до 340 осіб.

М.Добкін додав, що будівництво і технічне переоснащення центру фінансуються за рахунок коштів державного та обласного бюджетів. За інформацією губернатора, кошти вже отримані у повному обсязі. Вартість будівельно-монтажних робіт складе 21 млн.грн. (18 млн.грн. - з державного бюджету і 3 млн.грн. - з місцевого бюджету). Вартість медичного обладнання регіонального перинатального центру орієнтовно складе близько 21,3 млн.грн. (17 млн.грн. - з державного бюджету та 4,3 млн.грн. залучених коштів).

Довідка "SQ". Регіональний перинатальний центр розрахований на 140 ліжок і буде розміщений на базі чотирьох поверхів Харківської обласної клінічної лікарні. Загальна площа приміщення - 3,5 тис. кв.м. Будівельно-монтажні роботи будуть проводитися у жовтні-грудні 2011 р.

Як раніше заявив І.Шурма, всього для Харківського регіону необхідно мати три перинатальних центри. "Так, на сьогодні перинатальний центр функціонує на базі пологового будинку № 4. Обласний перинатальний центр на базі пологового будинку № 5 буде готовий за три-чотири роки. При цьому для того, щоб привести цей центр до потрібних стандартів, необхідно 100 млн.грн. Але ми будемо продовжувати розвиток бази клінічного перинатального центру в пологовому будинку № 5", - зазначив віце-губернатор.

Щорічно в області народжується близько 27 тис. дітей. У пологових будинках Харкова проходить близько 16 тис. пологів, із них 5,5 тис. пологів у жінок, що мешкають у районах області. Близько 3 тис. вагітних жінок у районах області мають ту чи іншу акушерську патологію. Для вирішення цих проблем планується організувати обласні перинатальні центри, де надаватиметься спеціалізована акушерсько-гінекологічна і неонатальна медична допомога.

Перинатальний період починається за кілька тижнів до народження дитини, включає момент її народження і закінчується за кілька тижнів після народження дитини.