9,5 млн.грн. необхідно для закінчення будівництва другої черги Дергачівського полігону твердих побутових відходів (ТПВ). Про це 13 липня під час наради в Державному управлінні охорони навколишнього середовища в Харківській області повідомив радник харківського міського голови з економічних питань Фазіль Аббасов. За його словами, якщо Харківська обласна рада допоможе знайти ці кошти, то друга черга полігону буде добудована за три місяці.

Радник мера зазначив, що за основу був узятий європейський проект будівництва полігонів. "Цей полігон унікальний тим, що технологія утилізації ТПВ дозволяє практично повністю виключити потрапляння шкідливих речовин у грунт і грунтові води: на полігоні буде розміщена дренажна система, і фільтрат по трубах буде надходити в спеціальні резервуари", - повідомив Ф. Аббасов.

Він підкреслив, що першу чергу полігону, яка вже практично повністю заповнена сміттям, потрібно перестати експлуатувати влітку 2011 р. "Цей полігон знаходиться всього в шести кілометрах від міжнародного аеропорту "Харків", тобто входить до його санітарної зони. А закриття полігону - це одна з необхідних умов проведення в Харкові Євро-2012 ", - додав Ф. Аббасов.

Як відзначив виконавчий директор фірми "Південспецбуд" (підрядник будівництва) В'ячеслава Курило, для закінчення будівництва другої черги полігону є вся необхідна техніка, яка дозволить добудувати полігон ТПВ за новітніми технологіями. "На землі робочі постелять геомембрану, яка дозволить збирати опади у спеціальні фільтраційні ємності, а зверху мембрану накриють 40-сантиметровим шаром щебеню", - підкреслив В. Курило.

 

 

Довідка "SQ". Дергачівський полігон ТПВ був відкритий у 2005 р. у Дергачівському районі Харківської обл. Він розташований у Криській балці. Зараз працює лише одна частина полігону. Проект другої черги Дергачівського полігону був розроблений у 2007 р. На проект було витрачено 250 тис. грн. З міськбюджету на будівництво другої черги полігону було виділено 4 млн.грн. в 2008 р. і 12 млн.грн. в 2009 р.

У липні 2009 р. Ф. Аббасов заявляв, що друга черга Дергачівського полігону ТПВ буде введена в експлуатацію вже до кінця 2009 р. На той момент полігон був готовий на 40%.