Через месяц нагрузка на местные пункты пропуска через границу возрастет в 2-3 раза – пограничникиНабуття чинності угоди Кабінету міністрів України й уряду Росії про порядок перетину російсько-українського кордону мешканцями прикордонних регіонів приведе до збільшення кількості випадків перетину кордону через місцеві пункти пропуску у два-три рази. Про це повідомив журналістам начальник Харківського прикордонного загону Леонід Хома. За його словами, українська сторона вже ратифікувала угоду, зараз питання вирішується в Росії. Очікується, що росіяни ратифікують угоду за місяць.

Як повідомив Л.Хома, зараз через пункт пропуску "Журавлівка" (Дергачівський р-н) на добу проїжджає півтори тисячі автомобілів з двома тисячами пасажирів. В основному це мешканці прикордонних районів Бєлгородської області Росії, а також Дергачівського та Харківського районів.

Як зазначив Л.Хома, після ратифікації договору між Україною і Росією перетинати кордон через "Журавлівку" за скороченою процедурою оформлення зможуть усі мешканці Харківської та Бєлгородської областей (зараз таке право мають лише мешканці прикордонних районів області, а, наприклад, мешканці Харкова під спрощену схему не потрапляють). "Тому є необхідність розвивати місцеві пункти пропуску, адже до числа людей, які мають право перетинати кордон через них, приєднаються мешканці півторамільйонного Харкова", - зазначив Л.Хома.

За його словами, в туристичний сезон зазвичай спостерігається скупчення людей у міжнародному автомобільному пункті пропуску "Гоптівка", при цьому мандрівникам доводиться близько години чекати завершення оформлення документів. Серед тих, хто очікує оформлення, звичайно є мешканці Харківської та Бєлгородської областей, які їдуть до родичів чи близьких без вантажів і товарів, що вимагають митного оформлення. На розташованому недалеко від "Гоптівки" місцевому пункті пропуску "Журавлівка" ці люди зможуть проходити тільки прикордонний контроль, що значно прискорить процедуру перетину кордону та розвантажить "Гоптівку". "Ми будемо перевіряти, щоб люди не провозили вантажів і товарів. Тих, у кого будуть такі товари, будемо відправляти на "Гоптівку", а якщо буде встановлена ​​спроба заховати товари, то до осіб, які перетинають кордон, будуть застосовані відповідні дії по закону", - заявив Л.Хома.

Він також зазначив, що прикордонники розробили проект реконструкції пункту пропуску "Журавлівка". Зараз цей пункт пропуску - однополосний, при цьому тих, хто проїжджає, в один і в іншій бік перевіряє один наряд. На "Гоптівці" були демонтовані бокси транспортного контролю, які зараз не використовуються. Планується перевести їх з балансу митниці на баланс прикордонників і встановити на "Журавлівці" з лівого боку, організувавши двополосний рух.

Через месяц нагрузка на местные пункты пропуска через границу возрастет в 2-3 раза – пограничники Через месяц нагрузка на местные пункты пропуска через границу возрастет в 2-3 раза – пограничники

Довідка "SQ". Верховна Рада 22 лютого 2012 р. прийняла закон про ратифікацію угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Росії про порядок перетину російсько-українського державного кордону мешканцями прикордонних регіонів України та Росії.

Угода спрощує порядок перетину кордону між Україною і Росією мешканцями прикордонних територій, скасовує для них необхідність оформлення міграційної карти, а також встановлює, що мешканці прикордонних регіонів можуть переміщатися через пункти пропуску на особистому транспорті, пішки, на велосипеді, човні або гужовому транспорті, а також транспортом загального користування.